Loading…

Spilleavhengige musikere

Å bruke spill for å slappe av utbredt blant både musikere, idrettsutøvere og mange andre. Dette er vel og bra, så lenge det kun brukes til avslapping og underholdning. Dessverre er det derimot alt flere musikere som blir spilleavhengige, og dette er noe som bransjen bør ta tak i. Med mye dødtid er nemlig musikere mer utsatt enn mange andre for å utvikle et problematisk forhold til pengespill.

Det starter med underholdning

Grunnen til at det er så mange musikere som utvikler en spilleavhengighet i forhold til andre grupper av befolkningen er rett og slett av kjedsomhet. Men mange reisedager i året, gjerne på buss, er det fort gjort å spille litt for å fordrive tiden. Når man reiser rundt på turné er det mye utstyr og mannskap som skal fraktes rundt, og dermed er buss det mest praktiske fremkomstmidlet. Dette kan derfor fort gjøres at det er mange timer i uken som tilbringes ombord på en buss, men minimalt med andre underholdningsformer.

Med nettcasinoer så lett tilgjengelig fra enhver mobil enhet, og bonuser som gis bort over en lav sko for å lokke til seg flere spillere skal det godt gjøres å stå imot fristelsen for å sette inn noen penger og prøve lykken. Så lenge man ikke spiller for mer penger man har råd til å tape er dette ikke noe problem heller. Noen kan derimot ikke stoppe når de først begynner, og dermed starter problemene.

Tvangsmessig spilling

Vi mennesker er vanedyr. Vi forbinder gjerne gjøremål med steder og følelser, og dermed kobler hjernen inn visse behov eller ønsker når vi er på en gitt plass, eller i en bestemt situasjon. Et vanlig eksempel på dette er røykere. En røyk hører sammen med et glass øl, for dette er vi vant til å nyte sammen, og dette gjør det vanskeligere å kutte ut røyk når alkohol nytes. Det samme gjelder med spilling. Hvis du er vant til å spille på bussen, så utvikler dette seg først til en vane, og så til en avhengighet.

Når det først har blitt en avhengighet vil problemene ofte eskalere fort. Man vil begynne å spille alt oftere, og overalt. Ikke bare i de situasjonene hvor man før spilte for å slappe av eller for å fordrive tid. Nå blir det å spille noe man setter av mest mulig tid til, uansett hvor man er. Spilling er nå ikke noe valgfritt, men noe som nærmest er en tvangshandling.

Bransjen bør tilby hjelp

Med et stadig økende antall musikere som har gått i gambling-fellen bør bransjen ta i et tak for å hjelpe. Det bør starte med informasjon. Ved å tilby informasjon til musikere om de ulike faresignalene kan man hjelpe mange før de kommer seg så langt at det blir en avhengighet, og folk kan da ofte stoppe seg selv, eller i det minst trappe ned slik at spillingen ikke blir et problem.

Når det først har blitt et problem er det mange måter å få hjelp på, og dette er noe som bransjen bør formidle. Ved å opplyse om de valgene og mulighetene som finnes kan man hjelp til med å skaffe hjelp, og eventuelt en sponsor. Samhold er også viktig, og for mange hjelper det å ikke være alene med problemet, og dette kan fint løses ved å ha mer åpenhet om at dette faktisk er et problem som mange musikere sliter med. Siden musikere ofte lever en litt annerledes livsstil enn mange andre nordmenn kan det å snakke med likesinnede som er i en tilsvarende situasjon være akkurat den hjelpen som mange trenger. Å tilby hjelp etter karrierevalg er ikke noe som de fleste hjelpesenter gjør, og derfor er dette noe som musikkbransjen bør arrangere på egenhånd.

Privacy Policy